CIĄŻA I LAKTACJA

Mleko wielbłądzie zawiera wiele prozdrowotnych białek (części nie stwierdza się w mleku krowim czy kozim) oraz związków mineralnych i witamin, które przyczyniają się do prawidłowego rozwoju i wzrostu 1. Badania dowiodły, że mleko wielbłądzie składa się z ponad 200 różnych białek, w tym przeciwciał, które wspomagają działanie układu odpornościowego 2.
Wapń jest jednym z podstawowych składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Spożycie wapnia w okresie ciąży jest niezwykle istotne z uwagi na jego właściwości budulcowe dla płodu oraz rozwój układu nerwowego u dziecka. Prawidłowo skomponowana dieta powinna pokrywać dzienne zapotrzebowanie wapnia kobiet ciężarnych, zwłaszcza w III trymestrze. Dzienne zapotrzebowanie na wapń wynosi 1000–1200 mg. Wyniki badań przeprowadzonych w Polsce wskazują na niedostateczne spożycie wapnia u kobiet w ciąży 3,4.
Mleko wielbłądzie jest doskonałym źródłem wapnia w diecie. Zawiera najwyższy poziom tego składnika mineralnego spośród wszystkich dostępnych na rynku rodzajów mleka.
Dlaczego wapń jest tak ważny?
- Wapń ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
- Jest niezbędny w procesie krzepnięcia krwi.
- Najnowsze badania wykazują, że niedobór wapnia w pierwszym okresie życia wpływa na osłabienie kości, a także zwiększenie ryzyka otyłości w kolejnych latach.
- Większość wapnia w naszym organizmie znajduje się w zębach i kościach gdzie wpływa na ich wytrzymałość, twardość i strukturę.
- Dodatkowo prawidłowy poziom wapnia zapobiega osteoporozie.
- Wapń reguluje skurcze mięśni, w tym serca.
Okres ciąży oraz laktacji związany jest z potrzebą dostarczania wymaganej ilości wapnia, ale również innych składników mineralnych i odżywczych.
Mleko wielbłądzie zaspokaja zapotrzebowanie na wiele witamin i związków mineralnych w okresie ciąży.
- Zawiera 3-5 razy więcej witaminy C i ok. 10 razy więcej żelaza w porównaniu z mlekiem krowim, a także dużą ilością białka i wapnia.
- Jest bogate w probiotyki, wspomagając tym samym prawidłową mikroflorę jelitową.
- Mleko wielbłądzie jest najbliższe składem do mleka kobiecego, jest zatem najbardziej korzystne dla małych dzieci jako alternatywa dla mleka krowiego.

Literatura: 1) Shamsia SM. Nutritional and therapeutic properties of camel and human milks.  Int J Genet Mol Biol. 2009;1(4):052-058.; 2) Alhaider A, Abdelgader AG, Turjoman AA, Newell K, Hunsucker SW, Shan B, Ma B, Gibson DS, Duncan MW. Through the eye of an electrospray needle: mass spectrometric identification of the major peptides and proteins in the milk of the one-humped camel (Camelus dromedarius). J Mass Spectrom. 2013;48(7):779-94.; 3) Hamułka J., Wawrzyniak J.: Ocena spożycia wybranych witamin i składników mineralnych u kobiet w ciąży. Rocz. PZH 2005, 56 (3), 245-251.; 4) Hamułka J., Wawrzyniak A., Pawłowska R.: Ocena spożycia witamin I składników mineralnych z suplementami diety przez kobiety w ciąży. Rocz PZH 2010; 61 (3): 269-75.