CUKRZYCA

Na całym świecie na cukrzycę cierpi 415 milionów ludzi. Oznacza to, że choroba dotyka 1 osobę na 11, a liczba ta z roku na rok jest coraz większa. Cukrzyca ma już status epidemii XXI wieku. Szacuje się w 2040 roku liczba osób chorych wyniesie prawie 642 miliony1. W Polsce na cukrzycę cierpi 3,5 miliona ludzi2.
Największy przyrost chorych na cukrzycę obserwuje się w krajach rozwiniętych, co bezpośrednio związane jest ze współczesnym stylem życia, w tym nieodpowiednią dietą, stresem, brakiem aktywności fizycznej. W przypadku cukrzycy bardzo niebezpieczna jest zarówno sama choroba, jak i jej powikłania prowadzące do szeregu niepełnosprawności. Według szacunków WHO, 15 milionów niewidomych utraciło wzrok w wyniku cukrzycy, a co 6 sekund ktoś umiera z powodu innych jej powikłań3.
Wprowadzenie u pacjentów z cukrzycą mleka wielbłądziego do codziennej diety, stanowi naturalne wspomożenie kontroli poziomu cukru w organizmie. Mleko wielbłądzie zawiera 52 jednostki insuliny na 1 litr, co pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi i znacząco poprawia jakość życia pacjenta. Wykazano, że podaż mleka wielbłądziego poprawia tolerancję glukozy w przypadku cukrzycy typu 2. Do badania włączono 2 grupy pacjentów, z cukrzycą i bez cukrzycy. Analizowano wpływ mleka wielbłądziego na wrażliwość insulinową oraz poziom glikemii. W obu grupach przy spożywaniu mleka wielbłądziego zaobserwowano redukcję poziomu glukozy oraz zmniejszenie insulinooporności, a u pacjentów z cukrzycą typu 2 zmniejszenie poziomu hemoglobiny glikowanej (HbA1c)4.
Dowiedziono także, że spożywanie mleka wielbłądziego u pacjentów z cukrzycą typu 1 prowadzi do znaczącego zmniejszenia dawki insuliny wymaganej do zapewnienia prawidłowej glikemii. Codzienne spożycie 0,5 l mleka wielbłądziego redukuje ilość przyjmowanej insuliny o ok. 30% 5. <br/br>Wykazano, że białko zawarte w mleku wielbłądzim poprawia gojenie powikłań cukrzycy w postaci ran. Badania na myszach z cukrzycą potwierdziły, że spożywanie białka serwatkowego z mleka wielbłądziego powodowało szybsze gojenie się ran cukrzycowych w porównaniu z myszami, które nie otrzymywały tego mleka. W grupie, której podawano mleko wielbłądzie stwierdzono także mniejszy poziom wolnych rodników oraz cytokin prozapalnych6. Badania wskazują, że mleko wielbłądzie może być pomocne w leczeniu cukrzycy czytaj więcej
Literatura: 1) IDF DIABETES ATLAS - 7TH EDITION, http://www.diabetesatlas.org/; 2) Niebieska księga cukrzycy, Warszawa 21 listopada 2013; 3) A call to action on diabetes, International Diabetes Federation, 2010; 4) Agrawal RP, Sharma P, Gafoorunissa SJ, Ibrahim SA, Shah B, Shukla DK, Kaur T. Effect of camel milk on glucose metabolism in adults with normal glucose tolerance and type 2 diabetes in Raica community: a crossover study. Acta Biomed. 2011, 82(3):181-6.; 5) Agrawal RP, Beniwal R, Sharma S, Kochar DK, Tuteja FC, Ghorui SK, Sahani MS. Effect of raw camel milk in Type 1 diabetic patients: 1 year randomised study. India Journal of Camel Practice and Research. 2005, 12, No. 1:27-35.; 6) Badr G. Camel whey protein enhances diabetic wound healing in a streptozotocin-induced diabetic mouse model: the critical role of β-Defensin-1, -2 and -3. Lipids Health Dis. 2013,1;12:46.