NIETOLERANCJA LAKTOZY

Większość ludzi w Polsce spożywa mleko i jego przetwory. Ale czy każdy może je trawić?
Nietolerancja laktozy jest powszechnie występującym problemem. Szacuje się, że w Polsce pierwotna nietolerancja laktozy dotyczy nawet 35% dorosłych osób oraz 1,5% dzieci. Natomiast na całym świecie, aż 75% ludności nie potrafi trawić mleka. Nietolerancja laktozy spowodowana jest zmniejszona aktywnością lub rzadziej brakiem enzymu – laktazy, odpowiedzialnego za trawienie cukru mlecznego, czyli laktozy. Laktoza powszechnie obecna jest w mleku. Do najczęstszych objawów nietolerancji laktozy należą: biegunki, nadmierne wytwarzanie gazów jelitowych, wzdęcia, kurczowe bóle brzucha, nudności i wymioty.
Podstawowym postępowaniem terapeutycznym w przypadku nietolerancji laktozy jest wykluczenie z codziennej diety mleka oraz jego przetworów. Na szczęście dla pacjentów z nietolerancją laktozy istnieje doskonała alternatywa! Mleko wielbłądzie trawi się znacznie łatwiej niż mleko krowie i dlatego nie wywołuje uciążliwych objawów. W przypadku nietolerancji laktozy spożywanie mleka wielbłądziego nie powoduje tylu niepożądanych reakcji co mleko krowie.
W badaniu pilotażowym, u 25 pacjentów ze stwierdzoną nietolerancją laktozy, przeprowadzono prowokację mlekiem krowim oraz wielbłądzim w celu oceny tolerancji. Oba rodzaje mleka podawano w dawkach zwiększających się, do osiągnięcia maksymalnej dawki 250 ml. Po podaży nawet niewielkiej ilości mleka krowiego, u większości pacjentów stwierdzono znaczące objawy kliniczne. Nie obserwowano tego natomiast po podaży mleka wielbłądziego. Za wyjątkiem dwóch pacjentów, u których wystąpiły łagodne objawy kliniczne dopiero do maksymalnej dawce (250 ml), tolerancja mleka wielbłądziego była doskonała. Co istotne, pasteryzacja mleka wielbłądziego nie miało wpływu na tolerancję u pacjentów1. Badania wskazują, że mleko wielbłądzie może redukować objawy nietolerancji laktozy czytaj więcej

Literatura1) Cardoso RR, Santos RM, Cardoso CR, Carvalho MO. Consumption of camel's milk by patients intolerant to lactose. A preliminary study. Rev Alerg Mex. 2010, 57(1):26-32.